Vier Zoetermeerse tennisverenigingen, ALTV, TV Buytenwegh, TV Seghwaert en TV Dekker Rokkeveen, spelen in een weekend in juli om de Zoetermeerse Cup. De winnaar mag een jaar lang de wisselbeker etaleren, de verliezer moet genoegen nemen met de Rode Lantaarn. In 2022 werd het toernooi voor de vijfde keer gehouden. Vanwege dit lustrum werden alleen dubbelpartijen gespeeld.
TV Dekker Rokkeveen (TVDR) won de finale nipt van TV Buytenwegh. Deze vereniging organiseert de zesde editie in het weekend van 9 en 10 juli 2023.
 

Wat is de Zoetermeerse Cup?

De strijd om de Zoetermeerse Cup heeft tot doel de band tussen de vier verenigingen te versterken en de tennissport te promoten. Het toernooi wordt gehouden tijdens een weekend in juli. Op zaterdag spelen de verenigingen onderling de halve finales. De uitslag wordt bepaald door op ieder tennisniveau een herenpartij, een damespartij en een mixpartij te spelen. De vereniging die 14 wedstrijden wint, speelt de volgende dag de finale tegen de winnaar van de andere halve finale. In de finale gaat het weer om 14 te winnen partijen. De winnaar ontvangt de wisselbeker, waarin de naam van deze vereniging voor de eeuwigheid wordt gegraveerd. De verliezers uit de halve finale spelen de zondag om niet met de Rode Lantaarn naar huis te moeten. 

Welke wedstrijden worden gespeeld?

Wedstrijden worden in principe in alle categorieën gespeeld: categorie (lees: rating) 3 t/m 8 en een jeugdcategorie. In sommige categorieën zijn er ook zogenaamde plus-categorieën. In een plus-categorie spelen alleen spelers van een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld vanaf 50 jaar). Het leuke is dat iedere gewonnen partij 1 punt oplevert. Het winnen van een mixpartij in de 8 is dus evenveel waard als het winnen van een mixpartij in de 3. Jaarlijks wordt bepaald in welke categorieën gespeeld wordt. Dat heeft er mee te maken dat niet altijd voldoende spelers beschikbaar zijn voor de desbetreffende categorie. 

Een afvaardiging in bijvoorbeeld de mix 6 categorie kan op de zaterdag een andere samenstelling hebben dan die op de zondag. De bedoeling is immers zoveel mogelijk partijen te spelen.

Wie doen er mee?

De vier verenigingen proberen verschillende manieren uit om het evenement zo groot mogelijk te maken, door zoveel mogelijk leden te betrekken. In 2022 heeft TVDR eerst zoveel mogelijk vrijwilligers uitgenodigd. Daarna is gekeken welke leden veel aan activiteiten van de vereniging meedoen, zoals de KNLTB-competitie, maar ook Het Openingstoernooi, dagtoernooien of het Biertoernooi. Elk jaar bekijkt de organisatie wat de beste manier is om er een leuk toernooi van te maken.

Overigens is ieder lid natuurlijk uitgenodigd om bij te dragen aan dit mooie evenement. Dat kan door te helpen met het organiseren of door na te denken over hoe tennis(plezier) nog beter kan worden gepromoot. En iedereen kan natuurlijk de team- of clubgenoten komen aanmoedigen en deelnemen aan de BBQ en de feestavond. Het is immers ook jouw vereniging! De zaterdagavond wordt door de deelnemers gezien als het leukste tennisfeest in de regio. 

TVDR koploper Zoetermeerse Cup!

De winnaars van alle edities zijn: 

2016: TVDR
2017: TVDR

2018: TVDR

2019: ALTV Zoetermeer

2020 niet gespeeld vanwege Covid-19 maatregelen

2021 niet gespeeld vanwege Covid-19 maatregelen

2022: TVDR
 

Voor vragen: Frank van der Linden of een mailtje naar crs@tvdr.nl.